Detta var min första trevåningstårta. Det är samma tårta i alla tre lager, enklast ifall man inte vill att gästerna ska ta en bit av varje våning :-)
Jag tycker det är godast att kombinera choklad med någon tyngre fyllning, annars blir chokladen dominant och fyllningen lite ointressant därför har jag valt en smörkräm i kombination med hallon i denna. Choklad och hallon- mixen är ju också svårslagen
Tårtan är spacklad med vanilj - marrängsmörkram som jag färgat in med pastafärg
140 g äggvitor (ca 4 st)
200 g strösocker (ca 2 1/4 dl)
230 g rumsvarmt smör, normalsaltat
1-2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
Förbered en kastrull med sjudande vatten. Mät upp strösocker och äggvita i en rostfri bunke tillhörande en assistent.
Placera bunken ovanför det sjudande vattnet och rör om.
Rör om hela tiden och värm till 65 grader eller tills sockerkristallerna smält
Vispa upp till en sval, fast och glansig maräng. Det är viktigt att marängen vispas sval, annars kommer smöret att smälta i nästa steg.
Klicka i lite i taget av det rumstempererade smöret under vispning på medel till hög hastighet. Tillsätt även vaniljsocker och salt. Vispa till en slät marängsmörkräm.
Nu har du en fin marängsmörkräm som kan användas som den är eller vidare smaksättas och färgas.
Du kan smaksätta din marängsmörkräm med t. ex. bärpuré. Vispa då i 1 tsk i taget av purén och låt den blandas ut helt innan du tillsätter med för att undvika att den smörkrämen spricker. Du kan även välja att bara färgsätta din kräm. Använd då förslagsvis en pastafärg och tillsätt lite färg i taget med hjälp av t. ex. en tandpetare tills du uppnått den färg du önskar.
12 normalstora jordgubbar
40 g strösocker
1 nypa salt
Mixa jordgubbar, strösocker och salt i en mixer till en puré, gärna med lite jordgubbsbitar kvar. Låt den bli kall innan du använder den till smörkrämen annars smälter den smöret.
180 g äggvita (ca 5 st)
250 g strösocker (2,75 dl)
450 g smör, rumsvarmt
2 tsk vaniljpulver
6–8 msk jordgubbspuré
Värm äggvitor och strösocker i en skål över vattenbad till ca 60 grader, eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält. Ta bort från värmen och vispa tills du har en sval maräng, det tar minst 10 min.
Tillsätt lite smör i taget under konstant vispning på medelhög hastighet, när allt smör är tillsatt, öka till hög hastighet och vispa tills du har en glansig och fin smörkräm.
Tillsätt vaniljpulvret.
Blanda ner jordgubbspurén, max 1 tsk i taget, med vispen på hög hastighet. Smörkrämen kan lätt skära sig om du adderar för mycket vätska för snabbt
Nu är den klar att använda i tårtan!