Chokladmousse på nötbotten med brynt smör, kaffe & svarta vinbär

Denna tårtan är verkligen så otroligt god där de syrliga vinbären ger ett fint bryt mot det brynta smöret som ger en liten söt kolakaraktär tillsammans med den söta nötbotten. Denna blir poppis till både fika och som efterrätt.

Var noga med att alla lager är kalla och hinner sätta sig innan du lägger på nästa.

Recept på hasselnötbotten hittar du här

Svart vinbärsspegel

250 g svarta vinbär

2,5 dl vatten

strösocker efter smak

5 gelatinblad

Gör såhär:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Häll svarta vinbär, vatten och önskad mängd socker i en kastrull och koka upp. Sila bort hallonkärnorna och tillsätt gelatinbladen. Rör om tills gelatinet smält.

Låt svalna helt. (svarta vinbärsgelén skall vara rinnande då den kommer att stelna när den läggs på den kalla moussen. Om den stelnar innan, värm kastrullen hastigt så löser gelén upp sig igen.)

Ta ut tårtan från frysen och häll försiktigt gelén på tårtan till ett jämnt lager och ställ tårtan i kylen. Ställer du tårtan i frysen försvinner glansen i gelén. 

Dekorera efter smak


Chokladmousse

3 dl vispgrädde

100 g strösocker

30 g vatten drygt 1/4 dl

90 g ägg (väg helst men ca 2 st)

60 g äggulor (ca 4 st)

250 g choklaf, minst 64%


Gör såhär

Vispa grädden lätt. Den är lagom när du ser såpr efter vispen men slutar du vispa så ska den gå ihop.

Häll socker, vatten, ägg och äggula i en rostfri bunke, det går inte bra med plast eftersom denna inte leder värme så bra. 

Ställ bunken över ett vattenbad och vispa hela tiden tills blandningen har tjocknat, det gör den vid 82 grader ungefär.

lägg blandningen i en elvisp/köksassistent och vispa tills blandningen är sval.

Hacka chokladen och smält den över vattenbad.

När chokladen har smält och svalnat något vänder du i 1/3 av grädden i chokladen och rör den slät och blank. 

Vänd sedan ner äggvispet och grädden växelvis i chokladblandningen, vänd med slickepott tills det blandats väl.

Lägg ut moussen på botten och ställ i frysen om du använder tårtplast.