Jag har ett favoritrecept jag alltid använder mig av när jag ska baka med chokladbottnar. Receptet innehåller smör vilket gör att de blir saftiga och goda. Eftersom smör hårdnar på sig när det är kallt är det därför bra att ta ut tårtan en timma innan den ska ätas så den får temperera sig något. Jag tycker också tårtan är mer angenäm attt äta när den inte är sådär iskall.
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad ca 55% hackad
Skär/hacka upp 100 gram choklad i lika stora delar så smått som möjligt och lägg i en skål.
Häll upp 100 gram vispgrädde i en kastrull och värm upp. Ta bort kastrullen just innan den når kokpunkten, och häll över chokladen.
Rör om så att det blir en jämn kräm
Låt stå ytterligare ca 5-10 minuter tills det har blivit rumstempererat innan du spritsar tårtan med det.
Nu kan man “droppa” det över kakan, antingen med hjälp av en tesked försiktigt runt kakan, eller med en spritspåse. Jag spritsar alltid eftersom det minskar risken för kladd och blir jämnast.
Spackling
5 dl Grädde
1.5 dl Strösocker
1.5 dl Kakao
Vispa ner kakaon och sockret i grädden så att det precis blandar sig. Ställ in bunken i kylen i 15 min. Vispa sen upp till fluff. Spackla tårtan helt med chokladen.
Min tårta är gjord med fyra chokladbottnar eftersom jag gillar höga tårtor men här kan man variera som man vill.
Lägg samma fyllning i alla lager och spackla med chokladmoussen.
Dekorera med vad du vill. Jag har använt mig av vispad vanlig grädde, chokladdoppade jordgubbar, vindruvor och färska hallon