Nu är skogen och trädgårdarna fulla med bär och sommaren är en fantastisk årstid att ta tillvara på allt som växer. Blåbär är verkligen en sommarfavorit hos många och något som ger fina minnen sen barnsben när man åt blåbär så man var alldeles blå om tungan <3 Denna sommartårtan är jättegod med sin syrliga citronkaka i botten och sin milda blåbär/mascarponefyllning, mums!
200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
4 ägg (rumsvarma)
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 1/2 dl naturell yoghurt, jag valde grekisk 10 %
3 citronsaft och cest (rumsvarma)
Vispa smör och socker pösigt
vispa med ett ägg i taget
Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat i äggblandningen. Blanda växelvis ner yoghurten, citronsaft och cest. Blanda till en jämn smet. Det är viktigt att allt är rumsvarmt för att inte riskera att smeten skär sig. Om den mot all förmodan skulle göra det ändå så lägg i mjölblandningen och vsipa med handvisp tills den går ihop igen (inte elvisp, vi vill behålla så mycket luft som möjligt)
Klä två formar på ca 23 cm med bakplåtspapper, fördela smeten jämnt i formarna
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35-40 min. Öppna aldrig luckan innan minst 25 min har gått eftersom kakan riskerar att sjunka ihop och tappa sin luftighet.
Låt bottnarna svalna innan du tar ut dem ur formarna.
Jag gräddade mina bottnar samtidigt, det gick jättebra i en vanlig ugn.
Eftersom bottnarna innehåller smör kan du förvara dem i kylen i flera dagar. De går också bra att frysa <3
500 g mascarpone
5 dl vispgrädde
80 g florsocker
6 msk lemoncurd
1 tsk vaniljpasta
blåbärssylt (läggs på separat på tårtan)
Vispa mascarpone, florsocker och vaniljpasta. Vispa grädden luftig, blanda samman allt i en skål och rör till sist ner lemoncurden.
Skär bottnarna i lager och lägg ett tunt lager med blåbärssylt underst. Spritsa ut ett lager med mascarponefyllning ovanpå, upprepa proceduren i samtliga lager. Spara fyllning till att spackla tårtan med.
Toppa med färska blåbär och minimaränger. Minimarängerna blir bäst om de läggs på strax innan servering då behåller de sin frasighet.
<3