Tematårta/enhörning med rababerkompott, vanilj & citronmousse

Säsongen smaker är det absolut bästa man kan baka med tycker jag. Denna tårtan är somrig och fräsch med syrliga smaker av citron och rabarber


Recept på klassisk tårtbotten hittar du här

Tips: Hornet har jag gjort med hjälp av sockerpasta. Rulla den så den är som en korv som är tunnare i ena änden än den andra och vira den sen runt en pinne och fäst den längst ner. Lägg den inte ner innan den är helt hård utan ställ den i lite oasis eller liknande. Sockerpastan kommer bli hård över natt.

Rabarberkompott

5 dl rabarber

1 vaniljstång

2 msk vatten

2 dl syltsocker (med pektin)


Gör såhär

Skala och skär rabarber i centimeterstora bitar, lägg dem i en kastrull med en skårad och urskrapad vaniljstång, vatten och syltsocker. Koka tills rabarbern faller sönder.

Låt kallna innan du lägger den i tårtan


Citronmousse

3 gelatinblad

125 g citronsaft (1,25 dl)

125 g socker (knappt 1,5 dl)

3 dl vispgrädde

100 g turkisk yoghurt


Gör såhär

Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

Pressa citronsaften i en liten gryta tillsammans med sockret och låt det koka upp och sjuda i ett par minuter.  Tag av från värmen och rör ut gelatinet i den varma vätskan. Låt den sedan svalna till ljummen.

Vispa grädden lätt, tillsätt yoghurten och vispa försiktigt tills det är blandat.

Tillsätt lite i taget av citronsyrupen till gräddblandningen.