Denna foccacian blir sådär saftig, fluffig och med krispig yta precis som man vill ha den.
Topping kan man välja lite vad man gillar och är sugen på. Jag har valt att lägga i färska körsbärstomater innan jag gräddar brödet tillsammans med olivolja och lite flingsalt men här kan man lägga med kryddor så som timjan, rosmarin eller oregano om man vill.
Detta brödet passar lika bra både som matbröd eller tilltugg till något gott att dricka innan.
Jag har valt att kalljäsa mitt bröd för att slippa vänta på jäsningen och för att smakerna kommer fram bättre då men vill man går det lika bra att göra det samma dag såklart <3
25-50g jäst (jag tar nästan hela paketen)
400 g kallt vatten
i msk olivolja i degen
500 g vetemjöl special
2 tsk salt
Olivolja att toppa med ca 2-3 msk innan den går in i ugnen
Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet.
Tillsätt mjöl, salt och olivolja och arbeta cirka 15 minuter i maskin eller för hand tills du har en elastisk smet. Saltet lägger jag i efter en stund för att glutentrådarna ska utvecklas ordentligt
Smeten ska vara riktigt kladdig.
Täck bunken med plastfilm och låt jäsa i kylen över natt, minst 6h max 12h.
På morgonen när degen jäst färdigt lossa den försiktigt från bunken och vält ut den ett bakplåtspapper i en ugnsfast form eller på en plåt.
Tryck ut den lite försiktigt så den är ungefär 1,5 cm tjock (eller tjockare om man vill)
Ringla över 2-3 msk olivolja och stick försiktigt ner fingrarna så brödet får de karaktäristiska hålen
Sätt ugnen på 225 grader.
Tryck ner några tomater i hålen och strö över lite flingsalt.
Baka mitt i ugnen i 20 min eller tills brödet fått en gyllene färg och en krispig yta.
Jag har toppat med tryffelolja men det går lika bra med olivolja.
Vispa upp naturell ricotta, fräst svamp, prosciutto, lite salt och persilja. En foccacia kan man toppa med lite vad man vill.