Glaserade munkar

Friterade och glaserad munkar! Älskar detta bakverk som är roligast att baka när barnen är med och dekorerar, fulla av energi och fantasi som man sjäv inte har på samma lekfulla sätt <3

Detta receptet kommer från @brinkenbakar och har blivit min favorit eftersom den direkt blir perfekt att kavla utan att tillsätta en massa extra mjöl etc, blir så otroligt gott!

Tips: jag har frityrolja eftersom den är stabil vid hög temperatur och har ingen smak som olivolja ofta har


Ingridienser Munkar

Ca 15-20 st

1,25 dl rumstempererad mjölk

40 gram socker
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
15 gram jäst
60 gram rumstempererat smör
1 ägg
Ca 330 gram vetemjöl


Gör såhär (Munkar)

Arbeta samman alla ingredienser i en köksmaskin med degkrok. Arbeta degen i ca 15 minuter tills den är elastiskt och fin.

Låt degen vila under handduk i 20 minuter.
Kavla ut degen och stansa ut rundlar som är ca 8 cm i diameter, och gör ett hål i mitten av dem också.
Lätt dem på en plåt på bakplåtspapper och låt dem jäsa under handduk i ca 2 timmar, tills de har jäst till dubbel storlek.
Hetta upp oljan till 180 grader, jag rekommenderar verkligen att ha en fritös till detta. Fritera ett par tre donuts i taget i ett par minuter på varje sida tills de blir gyllenbruna. Tag upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper. Låt svalna innan du glaserar dem.

Ingridienser glasyr

4 dl florsocker
Pressad citron, 2-3 tsk, ta lite i taget tills du får en bra konsistens.
Hushållsfärg efter behag.


Gör såhär (glasyr)

Rör samman florsocker och citronsaft tills du får en rinnig men tjock konsistens så inte glasyren rinner av
Doppa donutsen i glasyren och dekorera efter smak <3