Glazad citronbakelse med en liten kardemummakaka, mjuk kanelkola & citroncheesecake. Receptet är till 6 bakelser

Påsken är min absoluta favorithögtid. Det kanske bottnar i att jag är mer en sommarmänniska än vinter men när väl påsken kommer och våren är här vill jag bara baka med färg och fräscha smaker.

Detta blir också en liten mjuk övergång eftersom den också innehåller en mjuk kardemumma och kanelkola med ett fräscht överdrag av citron, hoppas det smakar <3

Kardemummakaka

50 g smör, rumsvarmt

100 g mandelmassa

70 g strösocker (¾ dl)

1 ägg

45 g vetemjöl (¾ dl)

½ tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 tsk mortlad kardemumma

Gör såhär

Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig). Smörj en form, 16 cm i diameter, och klä med bakplåtspapper i botten.
Vispa smör, mandelmassa och socker tills det blir krämigt. Rör i ägget. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och blanda samman med de andra ingredienserna. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan i ca 15–20 minuter, känn med en trästicka, den ska vara torr. Låt kakan svalna helt i formen. Stansa sen den storleken på kakan/bakelsen du vill ha, mina silikonformar är 7 cm så jag stansar runda kakor på 5 cm i dm. 

Tänk på att cheescaken ska vara längst ut så lämna lite utrymme i formen till den. dvs kardemummakakan ska vara lite mindre än din silikonform.

Kanelkola

0,75 dl vispgrädde

67,5 g strösocker (0,75 dl)

37,5 g ljus sirap (0,25 dl)

60 g vit choklad

37,5 g smör

0,5 tsk kanel

1 nypa salt

Gör såhär

Häll grädde, socker, sirap och kanel i en kastrull och koka upp. Rör ner chokladen och koka på medelvärme till ca 114 grader, se till att inte överstiga temperaturen då blir kolan lite hård.

Rör om ibland men inte för ofta. Tag från värmen, rör ner smöret. Häll kolan i små silikonformar som passar till din kolagömma. Jag använder mig av en som är 3 cm i dm, dessa kan ni köpa här annars går det lika bra med knäckformar. Frys tills de är hårda

Citoncheesecake

2 gelatinblad

50 g citronjuice (½ dl)

150 g färskost

90 g florsocker (1 ½ dl)

150 g vispgrädde (1 ½ dl)

Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter.

Värm hälften av citronjuicen i en liten kastrull och smält gelatinet där i och blanda med resten av citronjuicen.

Vispa färskost och florsocker och vispa ner citronsaften.

Vispa grädden löst och vänd samman med färskosten.

Montera bakelsen

Börja med att fylla de större silikonformarna till hälften. 

tryck ner kanelkolan i cheesecaken

lägg sen i kardemummakakan 

fyll på med cheesecake så det täcker runtomkring. Det är bra om kardemummakakan livar med toppen på silikonformen så cheesecaken omsluter både kakan och kanelkolan. jämna ut så det lite är några luftbubblor, annars blir inte din sfär jämn. Frys helt och vänd sedan ut dem innan glazen ska på.

Mirrorglaze med vit choklad och citron

2 gelatinblad

75 g vit choklad

50 g vispgrädde (½ dl)

25 g citronjuice (¼ dl)

75 g socker (¾ dl)

75 g glykossirap (½ dl)

Gör såhär

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 10 minuter. Finhacka chokladen och lägg den i en hög bunke eller kanna.
Koka upp grädde, citronjuice, socker och glykossirap. Smält sedan gelatinet där i och häll över chokladen. Mixa till en jämn glaze, se till att hålla mixern under ytan hela tiden annars får du luftbubblor i glazen.

Låt glazen svalna till knappt 40 grader. Ta ut bakelserna ur frysen och vänd ut dem på ett galler placerat över en plåt.

Häll glazen över. Glazen stelnar snabbt när den kommer på en frusen kaka så häll med en jämn lätt cirkulerande stråle tills du fått en jämn glaze på kakan. Detta kan vara lite trixigt och det går inte hälla i två omgångar, då får man en ojämn glaze,


Låt dem tina i kylskåp fram till servering. Det tar 5–6 timmar men går att göra dagen innan också.

Dekorera valfritt. Fötterna har jag gjort av sockerpasta och spritsat trampdynor med vanlig kristyr av äggvita och florsocker. Svansen är gjord av spunnet socker <3