50 g smör, rumsvarmt
100 g mandelmassa
70 g strösocker (¾ dl)
1 ägg
45 g vetemjöl (¾ dl)
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mortlad kardemumma
Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig). Smörj en form, 16 cm i diameter, och klä med bakplåtspapper i botten.
Vispa smör, mandelmassa och socker tills det blir krämigt. Rör i ägget. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och blanda samman med de andra ingredienserna. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan i ca 15–20 minuter, känn med en trästicka, den ska vara torr. Låt kakan svalna helt i formen. Stansa sen den storleken på kakan/bakelsen du vill ha, mina silikonformar är 7 cm så jag stansar runda kakor på 5 cm i dm.
Tänk på att cheescaken ska vara längst ut så lämna lite utrymme i formen till den. dvs kardemummakakan ska vara lite mindre än din silikonform.
0,75 dl vispgrädde
67,5 g strösocker (0,75 dl)
37,5 g ljus sirap (0,25 dl)
60 g vit choklad
37,5 g smör
0,5 tsk kanel
1 nypa salt
Häll grädde, socker, sirap och kanel i en kastrull och koka upp. Rör ner chokladen och koka på medelvärme till ca 114 grader, se till att inte överstiga temperaturen då blir kolan lite hård.
Rör om ibland men inte för ofta. Tag från värmen, rör ner smöret. Häll kolan i små silikonformar som passar till din kolagömma. Jag använder mig av en som är 3 cm i dm, dessa kan ni köpa här annars går det lika bra med knäckformar. Frys tills de är hårda
2 gelatinblad
50 g citronjuice (½ dl)
150 g färskost
90 g florsocker (1 ½ dl)
150 g vispgrädde (1 ½ dl)
Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter.
Värm hälften av citronjuicen i en liten kastrull och smält gelatinet där i och blanda med resten av citronjuicen.
Vispa färskost och florsocker och vispa ner citronsaften.
Vispa grädden löst och vänd samman med färskosten.
Börja med att fylla de större silikonformarna till hälften.
tryck ner kanelkolan i cheesecaken
lägg sen i kardemummakakan
fyll på med cheesecake så det täcker runtomkring. Det är bra om kardemummakakan livar med toppen på silikonformen så cheesecaken omsluter både kakan och kanelkolan. jämna ut så det lite är några luftbubblor, annars blir inte din sfär jämn. Frys helt och vänd sedan ut dem innan glazen ska på.
2 gelatinblad
75 g vit choklad
50 g vispgrädde (½ dl)
25 g citronjuice (¼ dl)
75 g socker (¾ dl)
75 g glykossirap (½ dl)
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 10 minuter. Finhacka chokladen och lägg den i en hög bunke eller kanna.
Koka upp grädde, citronjuice, socker och glykossirap. Smält sedan gelatinet där i och häll över chokladen. Mixa till en jämn glaze, se till att hålla mixern under ytan hela tiden annars får du luftbubblor i glazen.
Låt glazen svalna till knappt 40 grader. Ta ut bakelserna ur frysen och vänd ut dem på ett galler placerat över en plåt.
Häll glazen över. Glazen stelnar snabbt när den kommer på en frusen kaka så häll med en jämn lätt cirkulerande stråle tills du fått en jämn glaze på kakan. Detta kan vara lite trixigt och det går inte hälla i två omgångar, då får man en ojämn glaze,
Låt dem tina i kylskåp fram till servering. Det tar 5–6 timmar men går att göra dagen innan också.
Dekorera valfritt. Fötterna har jag gjort av sockerpasta och spritsat trampdynor med vanlig kristyr av äggvita och florsocker. Svansen är gjord av spunnet socker <3