Gräddtårta med citroncurd, vanilj & jordgubbar

Denna tårtan är en klassisk avslutning eller midsommartårta och så himla god i sin enkelhet.

Recept på klassisk tårtbotten hittar du här

Vispad vaniljpannacotta

2 gelatinblad 

5 dl vispgrädde 

2 tsk vaniljsocker 

2 msk strösocker 


Gör såhär:

Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter.

Blanda grädde, vaniljsocker och strösocker och koka upp. Tillsätt gelatinbladen och rör om Låt svalna i kylen i ca 2 timmar, gärna över natt

Vispa upp pannacottan och spritsa ut den på tårtan till ett jämnt mellanlager.

Citroncurd

135 g strösocker (1,5 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

1 dl saft från citron (1 dl)

Finrivet zest från 1-2 citroner

50 gram smör, skuret i mindre bitar


Gör såhär

Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

När curden blivit tjockare (det kan ta en stund, men går fort mot slutet, den tjocknar vid 83-84 grader om du har en termometer), tar du av den från grytan och häller den genom en sil ner i en annan skål. Detta för att få bort citronskalsbitarna.

Vänta tills curden svalnat något (50-60 grader). Tillsätt smöret och mixa med stavmixer i 2-3 minuter.

 Låt curden svalna innan den används.