Denna tårtan är en klassisk avslutning eller midsommartårta och så himla god i sin enkelhet.
2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
2 msk strösocker
Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter.
Blanda grädde, vaniljsocker och strösocker och koka upp. Tillsätt gelatinbladen och rör om Låt svalna i kylen i ca 2 timmar, gärna över natt
Vispa upp pannacottan och spritsa ut den på tårtan till ett jämnt mellanlager.
135 g strösocker (1,5 dl)
1 helt ägg
2 äggulor
1 dl saft från citron (1 dl)
Finrivet zest från 1-2 citroner
50 gram smör, skuret i mindre bitar
Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.
När curden blivit tjockare (det kan ta en stund, men går fort mot slutet, den tjocknar vid 83-84 grader om du har en termometer), tar du av den från grytan och häller den genom en sil ner i en annan skål. Detta för att få bort citronskalsbitarna.
Vänta tills curden svalnat något (50-60 grader). Tillsätt smöret och mixa med stavmixer i 2-3 minuter.
Låt curden svalna innan den används.