Jordgubbsmojito- tårta med mojitocurd av mynta och lime tillsammans med jordgubbsmousse och färska jordgubbar.

Detta blev min egen födelsedagstårta inspirerad av min favoritdrink mojito. Denna blev verkligen omtyckt med sina friska smaker.

Klassisk tårtbotten hittar du här

Mojitocurd

135 g socker (1,5 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

Saft och finrivet skal från 3-4 lime (ca 1 dl saft)

0,5 dl löst packade färska myntablad hackade i grova bitar

50 g smör, skuret i mindre bitar

Gör såhär

Häll socker, ägg, limeskal, limesaft och myntablad i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

När curden blivit tjock (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), tar du av den från grytan och häller den genom en sil ner i en annan skål. Detta för att få bort limeskal och mynta.

Lägg i smöret och rör tills det har smält.

Låt curden svalna innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp. Curden blir naturligt gul, vill du att den ska vara grön så får du tillsätta lite grön färg.

Jordgubbsmousse

4 gelatinblad

500 g jordgubbar

1.5 dl florsocker

3 dl vispgrädde

Gör såhär 

Blötlägg gelatinbladen ca 5 min. 

Mixa resterande jordgubbar slätt med florsockret. Vispa grädden fluffig. Grädden bör inte vara för hårt vispad, se till att du får spår i den men den ska vara såpass lös att den går ihop igen när du slutar vispa.

Värm lite av de mixade jordgubbarna och smält ner gelatinbladen. Rör ihop med resterande jordgubbsmix. Vänd ner grädden och häll jordgubbsmoussen i en skål och låt kallna i kylen i 3 timmar, helst över natt för att vara säker på att den stelnar ordentligt.

I samma lager hade jag skivade färska jordgubbar för att få lite textur men det kan uteslutas om så önskas.