Bröd, mycket godare än vad det är kul att baka...tycker jag. Dock så gillar jag verkligen att äta bröd! Detta brödet är helt knådfritt och enkelt att bara. Jag kalljäser gärna bröden, både för att man slipper vänta på jäsningen men också så man kan ha färskt bröd på morogonen, doftar gott och sätter guldkant på helgen <3
10 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl
2 dl fullkornsdinkel
1 ½ tsk salt
2 msk matolja solros
1 dl valnötter
1 dl havregryn + lite till topping
Smula jästen i en bunke och häll på vattnet, rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop med en slickepott. Klä en annan bunke med bakplåtspapper. Häll över degen och plasta in, ställ in i kylen över natten. Låt kalljäsa minst 12 timmar.
Degen ska vara kladdig när du ställer den för jäsning, var försiktig med mjölet eftersom brödet lätt blir torrt.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 vanlig) och ställ in en gjutjärnspanna i minst 20 minuter. Ta ut den jästa degen och låt vila i rumstemperatur tills pannan är varm. Ta ut den varma gjutjärnspannan och lyft över degen i bakplåtspappret till pannan. Lägg på ett lock och grädda i ugnen i ca 30 minuter, ta av locket och grädda i ca 15 minuter till.