Enkla kalljästa frallor

Dessa frallorna är jättelätta att baka och passar perfekt för den som inte orkar vänta på jäsningen men ändå vill ha ett gott bröd till frukost. Luftiga, fina och blir nästan som ett surdegsbröd utan en massa krångel <3

Ingridienser

25 g jäst

5 dl kallt vatten

1 msk flytande honung

8 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk salt

eventuellt lite frön att ha på eller i 


Gör såhär

Sätt ugnen på 250 grader med ett vattenbad i ugnsfast form på botten, detta kommer ge brödet en krispig yta men går också att skippa. Ugnen ska sen sänkas till 225 innan bröden ställs in. Har man ångugn kan använda den istället för vattenbad.

Börja med att smula jästen i en bunke.. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har lösts upp.

Rör ner honungen och hälften av mjölet lite i taget

Tillsätt saltet och resten av mjölet. Låt degen knådas i maskin i 15 min om du har en. Detta brödet går också bra att inte knåda, rör då bara tills du har en kladdig smet (den ska vara riktigt kladdig)

Täck med plastfolie och låt den stå i kylen över natt eller i minst 6h max 12h.

När brödet är färdigjäst, lossa försiktigt degen från kanterna och tippa ut den på ett mjölat bakbord... arbeta så lite som möjligt med den för att bibehålla luftenbubblorna. skär ut en klick och lägg direkt på bakplåtspapper.

(de kommer jäsa ungefär till sin dubbla storlek i ugnen) Jag brukar dela i 13 bitar.

Innan bröden ställs in i ugnen så sänk den till 225 grader

Baka i mitten av ugnen i 15 min eller tills bröden blivit gyllenbruna

Jag serverar mina med philadelphia gräslök, kalkon, avokado och ägg

mums! 






Följ mig också på instagram @bakadavmig