Vad är godare än en riktigt bra kanelbulle! Dessa blir saftiga och är samtidigt lätta att forma på olika sätt. Sen doftar det ju också ljuvligt i hela köket! En kanelbulle ska man inte stressa, se till att knåda degen länge, 10-15 min i bakmaskin. Använd också rumsvarmt smör och smält det inte annars kommer degen behöva mer mjöl för att arbeta bra med och du får då torrare bullar. Jag kalljäser mina bullar, då är det lättare att hantera degen när det är dags att kavla ut den.
Jag har mandelmassa och maizena i min fyllning, den flyter inte ut lika lätt och blir väldigt god
250 g mjölk (2,5 dl)
25 g jäst (50 om du inte kalljäser)
500 g vetemjöl special (drygt 8 dl)
2 tsk mortlad kardemumma
90 g strösocker (1 dl)
100 g rumstempererat smör
0,75 tsk salt
200 g rumstempererat smör
120 g florsocker (2 dl)
2 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver
1 msk maizena
50 g riven mandelmassa (kan uteslutas)
2 tsk kanel eller önskad mängd
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpasta
(om du inte kalljäser så låter du degen vila i kylen i 30 min och jäser ytterligare 2 timmar när du bakat ut dem) annars gör enligt nedan.
Lägg alla ingredienser utom smör och salt i en bunke till en degblandare och kör på låg hastighet i 3-4 minuter.
Tillsätt salt och smör och kör på medelhastighet i 3-4 minuter. Kolla att din deg är elastisk och fin innan du slutar knåda.
Låt degen vila i kylen över natt.
Nu kan du göra din fyllning
Kavla ut degen och bred ut fyllningen. Vik den på mitten kavla ut den försiktigt till en rektangel.
Skär remsor, ca 2 cm breda, tvinna remsorna och snurra sedan ihop till en snurra och lägg på plåt. Jäs i rumstemperatur i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 210 grader varmluft (eller 220 grader vanlig ugn). Grädda bullarna i 10-12 minuter tills de fått fin färg. Pensla dem med sockerlag direkt när de kommer ut från ugnen.
Rör samman alla ingredienser i en bunke. Vispa inte, bara rör.
Koka upp socker, vatten och vanilj i en liten kastrull och sjud tills alla sockerkristaller har smält.