Klassisk pincesstårta

Vad är väl godare än en vanlig princess med sin syrliga hallonsmak i kombination med vanilj, mums!

Som vaniljlager gör jag en vispad pannacotta som blir lagom tjock och inte flyter ut.

Hallonsylten gör jag själv för att få lagom syra på den eftersom jag tycker den i butiken kan bli lite söt men det går såklart lika bra med köpesylt.

Vill man inte göra hallonkronan högst upp så blir det jättefint med en klassisk marsipanros också <3

Recept på klassisk tårtbotten hittar ni här

Vispad vaniljpannacotta

2,5 gelatinblad 

5 dl vispgrädde 

1 st vaniljstång

2 tsk vailjpasta

0,5 dl strösocker 

Gör såhär:

Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter.

Blanda grädde, vaniljstång, vaniljpasta och strösocker och koka upp. Tillsätt gelatinbladen och rör om Låt svalna i kylen i ca 2 timmar, gärna över natt

Vispa upp pannacottan och spritsa ut den på tårtan till ett jämnt mellanlager.

Hallonsylt

250 g hallon

Syltsocker efter smak, ju mer socker du tar desto tjockare blir sylten


Gör såhär

Lägg hallonen i en stor kastrull och tillsätt sockret.

Koka upp hallonen och mosa dem. Koka långsamt ca 10 minuter utan lock och rör då och då samt skumma sylten tills den börjat bli genomskinlig.

Låt svalna, använd den som mellanlag

Montering av tårtan

Jag använder mig av en marispan från örebro konditori som ni hittar här. Jag köper alltid två paket till en tårta sen kan man använda överbliven marsipan till dammsugare eller annat bakverk :-) Med ett större lock är det lättare att få en slät tårta utan veck.

Dela tårtbotten i tre delar, fyll ett lager med vaniljpannacotta och det andra med sylt men inte så det rinner ut över kanterna. Jag lägger extra sylt uppe på tårtan och låter sen den ihoplagda tårtan stå över natt för att bli saftig.

Lägg på grädden samma dag som den ska ätas då är den godast. fyll på med grädde uppe på tårtan så den får den karaktäristiska princessformen.

Marsipandekor

Kavla först ut en bit marsipan som du lägger högst upp på tårtan och pudra över lite stärkelse. Detta görs för att du ska kunna göra hallonkronan högst upp.

Kavla  ut resten av marsipanen på en plastfolie som du sen lossar när den är färdigkavlad så fastnar inte marsipanen i bakbordet.

Lägg försiktigt över ditt marsipantäcke och skär av överbliven marisipan. Plasta in och lägg åt sidan.

Nu skär du en stjärna högst upp och rullar/viker upp marsipanen som i trianglar.

Dekorera med färska hallon.