Denna tårtbotten använder jag mest, jättelätt i tårtan och blir inte mastig. När man kombinerar denna typen av botten är det gott att hålla sig till lättare fyllningar eftersom en tyngre fyllning blir lite för dominant på denna typen av botten... men det är såklart en smaksak <3
Jag föredrar alltid att väga ingridienserna men i detta fallet blir det riktogt bra att använda sig av 3-lika konceptet där man fyller det ena glaset med ägg och sen mjöl och socker upp till samma nivå som ni ser på bilden nedan <3
Till en form på 21 cm brukar jag ha 5 ägg
5 Ägg (lägg på 2 ägg per 2 cm form)
Socker till samma nivå som äggen
Vetemjöl och potatismjöl till samma nivå som äggen, jag brukar ha 1/3 potatismjöl i glaset
Potatismjöl (gör den mer luftig men kan uteslutas helt för en mer kompakt botten)
2,5 tsk Bakpulver
Så här mycket bakpulver behöver du beroende på hur många ägg du använder och hur stor formen är.
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg
Sätt ugnen på 175 grader
Knäck äggen i ett av glasen
Efter att ha knäckt äggen i första glaset så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl tillsammans med bakpulver. använd ögonmått.
Vispa ägg och socker i en skål. Låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge, ungefär 5 min
Vänd försiktigt i mjölblandningen med en handvisp, vispa inte utan vänd försiktigt.
Sätt lite smör på insidan av tårtformen och fodra formen med ett bakplåtspapper så är det lättare att få ut botten när den är färdigbakad.
Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Det är väldigt varierande på ugn vilket gör att det är svårt att sätta exakta tider. Ett tips är att sätta klockan lite innan första sluttiden (beroende på antal ägg) för att sedan testa med en provsticka. OBS: Öppna aldrig ugnen under de första 25 minutrerna då tårtbotten lätt sjunker ihop då.
Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv
Det är väldigt varierande på ugn vilket gör att det är svårt att sätta exakta tider.
Ett tips är att sätta klockan lite innan första sluttiden (beroende på antal ägg) för att sedan testa med en provsticka.
OBS: Öppna aldrig ugnen under de första 20 minutrerna då tårtbotten lätt sjunker ihop då.
Låt tårtan svalna helt innan du fyller den