Mördegskaka med hallon & strössel

Detta kanske inte är mitt favoritbakverk men så små, söta, supergoda och enkla att göra. Ett tips är att inte rulla bollarna till kakorna när degen ät för kall och hård för då spricker den lätt. Tillräcklingt kall för att inte vara klibbig och enkel att jobba med men inte kallare.

På dessa kakorna kan man verkligen gå lös med dekorationen om man vill. Vill man kan man göra en rulle av degen, rulla den i färgat socker, och sen skära kakorna man får då fina infärgade sidor på kakorna, denna gången valde jag strössel och klassisk hallonsylt.

Jag gör min egen sylt men det går såklart bra att köpa färdig också <3

Ingridienser mördeg

200 g smör (rumstempererat)

4 1/2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker


Gör såhär

Sätt ugnen på 175°.

Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Plasta in den och lägg den att vila i kylen i 20 min

Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. tryck ut dem något med något platt, jag använde botten på en skål

Gör en grop i varje kaka och lägg lite sylt i gropen eller toppa med lite strössel. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min.

Tips: för att få jämnt gräddade kakor så väger jag degen, min bollar var ungefär 20g/st