Det kan vara svårt att få till Macarons men nu tror jag att jag hittat det bästa receptet.
70 g äggvita (ca 2 st)
30 g strösocker (0,3 dl)
70 g florsocker (drygt 1 dl)
90 g fintmalet mandelmjöl (knappt 2 dl)
90 g florsocker (1,5 dl)
1. Sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme.
2. Vispa upp äggvitan till ett fast skum. Blanda vanligt socker med den lilla mängden florsocker (70 g). Häll ner det i äggskummet och vispa i 2 minuter.
3. Sikta 90 g florsocker och mandelmjöl. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.
4. Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper ca 3 cm i diameter. Jag har använt mig av en macaronsmall som gör det lättare att få alla i samma storlek. Du kan också rita egna runda ringar med en femkrona eller liknande på ett bakplåtspapper.
Låt dem vila ca 20 minuter och grädda sedan på 150
1,5 dl grädde
25 gram glykos
124 gram choklad (ca 55-60% kakaohalt eller vit choklad)
15 gram smör (rumstempererat)
en nypa flingsalt
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädde och glykos i en kastrull och häll över chokladen. Låt stå i 1-2 minuter och rör sedan om tills all choklad smält.
3. När det svalnat till fingervarmt, mixa i smöret och saltet.
4. Täck med plastfilm och låt stå framme i rumstemperatur över natten.
Sprita gärna på fyllningen eftersom macarons är ganska sköra