Mandeltårta med smörkräm, lemon curd & italiensk maräng

Mandelbotten (2 bottnar)

6 äggvitor
180 g florsocker (3 dl)
260 g mandelmjöl
1.5 msk vetemjöl (kan uteslutas för helt glutenfri tårta)
knappt 1 tsk bakpulver

Gör såhär

Blanda mandelmjöl och vetemjöl med bakpulvret och ställ åt sidan

Smörj och klä två formar på ca 22-24 cm 

Vispa äggvitorna till ett skum. Se till att inte få med gula då kommer inte äggvitorna stelna när du vispar dem.

Tillsätt lite florsocker i taget och vispa sedan i 3-4 minuter tills du har en glansig maräng. Vänd ner mandelmjöl och bakpulver och rör om tills du har en enhetlig smet, men försök behålla så mycket luft som möjligt.

Fördela smeten i de två formarna och stryk ut så att de blir jämna. Grädda i 30-35 minuter tills du känner på dem och de känns genom bakade. Ta ut dem och låt dem svalna helt.

Har du bara en form så går det att grädda en botten i taget. Baka inte en enda stor botten då den är svår att dela på mitten.

Smörkräm

4 äggulor
90 g strösocker (1 dl)
1-2 tsk vaniljsocker eller vaniljpasta
1,5 dl vispgrädde
en nypa salt
1 msk maizena
150 g rumstempererat smör


Gör såhär

Häll alla ingredienser utom smöret i en kastrull och värm under konstant omrörning tills krämen är 84 grader och har tjocknat något. Här är det viktigt att hålla temperaturen för att inte äggulorna ska spricka och bli gryniga.

Ta från värmen, häll i en bunke, lägg plastfilm dirwkt på krämen när den svalnat något annars riskerar man kondens och att få vatten i krämen. Låt den bli helt kall i kylskåpet.

Vispa krämen med elvisp eller i köksmaskin och tillsätt lite rumstempererat smör i taget. Vispa tills du har en tjock och slät kräm.

Lemon curd

I ett av lagrena har jag blandat lemon curd med grädde för en lenare konsistens, räkna 1 dl lemon curd och 1/2 dl vispad grädde ungefär men där kan man känna efter lite själv hur mycket syra man vill ha från curden.

Italiensk maräng

130 g äggvita (ca 2 st)
50 g vatten
210 g strösocker (1,25 dl)

Gör såhär

Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.
Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.
När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.
Spritsa marängen på tårtan i valfritt mönster <3