Denna botten passar perfekt till syrliga moussetårtor när man vill få upp sötman lite. Blir riktigt seg och god. Annars är det en riktig klassiker med smörkräm så kan man servera en lyxig fikakaka utan att det tar jättemycket tid. Jag har den ofta till chokladmussetårtor också men väljer då en lite mörkare choklad som bryter lite mot den söta botten.
150 g smör
175 g strösocker (2,25 dl)
75 g hasselnötsmjöl (1,5 dl)
70 g vetemjöl (1,5 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
2,5 g salt (1/2 tsk) eller efter smak
170 g äggvita (4-5 st)
Sätt ugnen på 175 grader varmluft
Bryn smöret på medelhög värme tills det blir gyllenbrunt.
Blanda alla de torra ingridienserna och tillsätt sen smöret (som har svalnat något)
Tillsätt tillsist äggvitorna (ovispade)
Häll upp smeten i en form ca 23 cm
Grädda den i mitten av ugnen i ca 25 min
Låt svalna helt innan du monterar eller häller på din fyllning. Häller du på fyllning i form av mousse så låt den sätta sig något innan. Är den för lös kommer den lösa upp nötbotten.
<3