Blåbär och mynta är verkligen en fantastisk kombination. Denna tårtan är jättefrisk och god med en seg nötbotten, toppad med nötter för lite crunch.
Vill man kan man även ha nötter inuti tårtan för lite extra tuggmotstånd.
5 dl grädde
3 st gelatinblad
3 dl frusna blåbär
1 msk socker
Lägg gelatinbladen i kallt vatten
Häll grädde, blåbär och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter.
Mixa slät med stavmixer och sila sedan ned i en bunke.
Vrid ur gelatinbladen och lägg dem i den varma vätskan. Rör tills de är upplösta.
Låt pannacotta svalna något. Häll sedan över citronmoussen och ställ den i frysen igen
3 gelatinblad
125 g citronsaft (1,25 dl)
125 g socker (knappt 1,5 dl)
3 dl vispgrädde
100 g turkisk yoghurt
Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.
Pressa citronsaften i en liten gryta tillsammans med sockret och låt det koka upp och sjuda i ett par minuter. Tag av från värmen och rör ut gelatinet i den varma vätskan. Låt den sedan svalna
Vispa grädden lätt, tillsätt yoghurten och vispa försiktigt tills det är blandat.
Tillsätt lite i taget av citronsyrupen till gräddblandningen för att den inte ska skära sig
Låt moussen sätta sig något innan du häller den över mandelbotten. Ställ i frysen så den får stelna ordentligt
50 gram valnötter
0,75 dl strösocker
1 msk vatten
1 krm flingsalt
Värm en stekpanna och rosta valnötterna någon minut. Lägg över på en skärbräda och låt svalna något. Hacka dem grovt.
Förbered ett bakplåtspapper på en plåt.
Mät upp socker och vatten i en tjockbottnad panna, gjutjärnspanna eller kastrull.
Smält sockret och rör. När det börjar får färg så tar du av det från spisen.
Vänd hastigt runt valnötterna och sprid ut på bakplåtspappret. Strö över flingsalt. Låt svalna helt.
Bryt eller hacka isär och lägg på tårtan.