Denna tårtan är gjort på saftiga chokladbottnar. spacklad med en choklad/marrängsmörkräm. Det som är enkelt och roligt med denna tårtan är att det är samma oreosfyllning i alla lager vilket gör att man kan lägga tiden på dekoren istället för mellanlagen <3
Dekoren består av krossade oreoskex, tillsammans med hela oreoskex och en spritsad chokladmousse som man man snabbt vänder ihop och som inte behöver stelna i kylen.
10 Oreoskakor
3 dl vispgrädde
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao (kan uteslutas)
Ta bort krämen i mitten av kexen. Mixa dem så de blir finhackade annars blir inte moussen lika fin att spritsa med.
Vispa grädden tillsammans med sockret, tillsätt kakao och kexen, spritsa små toppar och ställ kex emellan.
4 st äggvita
2,5 dl strösocker
300 g mjölkchoklad, jag använder fazer
400 g osaltat smör
Ta ut smöret så att de får komma till rumstemperatur. Använd inte mikron för att temperera smöret eftersom det lätt blir för löst, skär det i mindre bitar så går det snabbare.
Smält chokladen över ett vattenbad och ställ sedan åt sidan så de får komma ner i temperatur.
Ställ äggvitor och socker i en skål över ett vattenbad tills äggvitan uppnår en temperatur på ca 65 grader eller tills du märker att alla sockerkristaller är borta. Jag temprererar sällan denna utan brukar bara se till att kristallerna är borta. Värm den inte för hårt, då stelnar äggvitorna och blir en enda gröt. Jag håller den hellre på lite lägre temperatur så den inte smälter smöret när man tillsätter det.
Häll sedan över det i en köksassistent och vispa på hög hastighet tills marängen svalnat, det tar ca 5-10 minuter beroende på temperaturen av marängen
När marängen svalnat är det dags att jobba in smöret lite åt gången. Sänk assistenten till låg hastighet och vänd i lite smör åt gången.
Låt vispas in och tillsätt sedan mer. När allt smör är i så kan du öka hastigheten till hög och vispa i 2-3 minuter. Vänd sist den avsvalnade smälta chokladen lite åt gången på låg hastighet. Sedan är krämen färdig att spackla med
200 g philadelphia
3 dl vispgrädde
0,5 tsk vaniljpulver
2 msk florsocker
2 pkt oreos
Vispa philadelphian med elvisp tills den är mjuk och krämig
Tillsätt vaniljpulver och florsocker och vispa till en jämn smet.
Häll i grädden lite i taget under vispning och vispa sedan till en fluffig fyllning.
Ta bort fyllningen i oreoskexen och krossa dem. Jag kavlar mina och behåller lite större bitar emellan för lite extra crunch.
Ha ungefär 1/3 till hälften i fyllningen, resten av kexen kan du ha uppe på tårtan.
Den kommer att sätta sig lite av kakorna. Blir den för tjock kan man hälla i en msk grädde eller två. Blanda ihop så den blir bredbar och lägg ut den i din tårta ett lager i taget
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad ca 55% hackad
Skär/hacka upp 100 gram choklad i lika stora delar så smått som möjligt och lägg i en skål.
Häll upp 100 gram vispgrädde i en kastrull och värm upp. Ta bort kastrullen just innan det når kokpunkten, och häll över chokladen.
Låt stå i ca 1-2 minut, rör sedan om så att det blandas ut helt jämt.
Låt stå ytterligare ca 5-10 minuter tills det har blivit rumstempererat.
Nu kan man “droppa” det över kakan, antingen med hjälp av en tesked försiktigt runt kakan, eller med en spritspåse. Jag spritsar alltid eftersom det minskar risken för kladd och blir jämnast.