Pepparkakor är med all säkerhet barnens julfavorit och älskad av de flesta hemmen runt jul och visst är det lite extra mysigt när recepten går i arv mellan generationerna... Dessa kavlas på en duk som kanske inte är helt lätt att hitta eftersom den också gått i arv i generationer och en sak är säkert, ingen kavlar så tunna fina kakor som farmor och farfar <3 men det blir fantastiskt gott med lite tjockare kakor också!
350 g smör
3 dl mörk sirap
400 g socker
1 msk nejlika
1 msk ingefära
3 dl vispgrädde
1,2 kg vetemjöl
1 msk bikarbonat
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda vetemjöl och bikarbonat i en bunke.
Smält smöret i en kastrull på spisen. Häll i mörk sirap och strösocker, rör om tills allt löst sig/smält.
Häll ned vispgrädden och kryddorna och blanda ordentligt.
Rör ned mjölblandningen i smeten och arbeta samman till en deg låt den sätta sig i kylen.
Låten degen vila i kylen i minst 6 timmar, gärna längre. Ta fram ca 1 timme innan utbakning så blir degen lättare att arbeta med.
Ta en bit av degen, kavla tunt på mjölad bakbänk. Använd pepparkaksformar för att stansa ut pepparkakor
Låt första plåten gräddas mitt i ugn i 6-8 minuter eller tills de har en fin färg medan nästa plåt förbereds.