Dessa kakorna som är stora som en munsbit är lätta att göra men är verkligen festliga och funkar även som dessert.
Pistagekakan är gjord i en muffinsform som jag sen vänt upp och ner och toppat med en granatäpple curd som jag sen omgett med vispad grädde.
Vill man ha lite crisp på toppen så kan man antingen ha lite hackade pistagenötter, frystorkade hallon eller lite hallonsocker som jag har här.
För att få till hallonsockret kan man blanda lite vanligt socker med hallonpulver som du kan köpa lite här
100 gram brynt smör
25 gram mörk sirap (drygt 1 msk)
100 gram florsocker (1 2/3)
100 gram äggvita (ca 3 st)
40 gram malda pistagenötter (knappt 1 dl)
40 gram vetemjöl (2/3 dl)
1 liten nypa bakpulver
1 liten nypa salt
90 g strösocker (1 dl)
1 helt ägg
2 äggulor
0,5 dl saft från citron
0,5 dl saft från granatäpple (mixa kärnor och sila saften)
50 gram smör, skuret i mindre bitar
Bryn smöret genom att smälta det i en tjockbottnad kastrull och sen låta det puttra tills det blir gyllenbrunt och får en nötig doft på. Sätt plattan på 7:an ungefär eller något lägre så det puttrar annars finns det risk att det bränner
. När smöret börjar skumma så att du knappt ser färgen längre, då är det färdigt. se efter så du fått en kolafärgad ton
Blanda i sirapen i det brynt smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Blanda ihop malda pistagenötter, vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
Vispa äggvitan tills den blir fluffig, tillsätt florsockret och vispa tills du har en fin maräng.
Sikta ner de torra ingredienserna i marängfluffet.
Tillsätt smörblandningen under vispning tills du har en jämn smet.
Låt den stå i kylen i 2 timmar.
Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).
Lägg smeten i muffinsformar, fyll inte mer än 2/3 av formen
Baka i ugnen i ca 5-10 minuter eller tills de fått lite färg, stick i kakan för att se så den inte är för blöt.
Låt svalna helt innan du tar dem ur formen
Häll socker, ägg, saften från citron och granatäpple i en värmetålig skål (inte plast eftersom plast inte leder värme ordentligt) och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen stelnar och blir äggröra
När curden blivit tjock detta tar en liten stund, har du termometer så är den bra vid 82 grader. Ta den av spisen
Lägg i smöret och rör tills det har smält.
Låt curden svalna helt i kyl innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp.
Vill du ha en curd som är lite mer rosa kan du lägga i några droppar rosa färg. Jag använder mig av pastafärg från Rainbow dust
Placera kakan upp och ner och skär av kanterna. Spritsa en liten klick curd mitt uppe på kakan och omslut den med vispad grädde. Jag har använt mig av tyll 22 för muffins som är en mindre variant av spritstyll.
Toppa med vad som önskas <3