Pumpabröd med kanel & kardemumma

Ingridienser

Puré av en buttenutpumpa 

Apelsinjuice ( gärna söt) 4 dl kall 

Sirap 2 msk 

Salt 3 tsk

Gäst 50 g

Neutral matolja 1/4 dl

Hasselnötter 1 dl

pumpakärnor att ha uppepå

6 dl vetemjöl

3 dl dinkel ( kan ersättas av vetemjöl)

2 dl rågmjöl

1 tsk kanel (kan uteslutas)

1 tsk kardemumma (kan uteslutas)

För pensling 

2 msk sirap

1/2 msk vatten

Gör såhär

Värm ugnen till 175 grader

skala och skär pumpan, ta bort frön och skär den i bitar, rosta den i ugnen och låt svalna. Mosa bitarna med en gaffel eller mixa dem till en puré.

Mät upp juice, sirap och salt i en skål eller assistent, lös upp jästen i vätskan.

Tillsätt puré och olja, blanda samman

Blanda ihop nötter och mjöl och knåda in allt i vätskan tills du får en jämn deg/smet, det är OK att den är kladdig.

Lägg ett bakplåtspapper i botten av en bakform 12x25. Låt bakplåtspappret sticka upp på sidorna då är det lättare att få ut brödet sen. Låt jäsa under bakduk i 1-1 1/2 timma.

Stick ner med fingrarna så luftbubblorna trycks ut och låt jäsa under bakduk igen i ytterligare 40 min

Pensla med sirapsblandningen och strö pumpakärnorna över

Grädda i mitten av ugnen i 50 min.

Lyft ur brödet och låt svalna.

Brödet håller sig färskt i 3-4 dagar.