Puré av en buttenutpumpa
Apelsinjuice ( gärna söt) 4 dl kall
Sirap 2 msk
Salt 3 tsk
Gäst 50 g
Neutral matolja 1/4 dl
Hasselnötter 1 dl
pumpakärnor att ha uppepå
6 dl vetemjöl
3 dl dinkel ( kan ersättas av vetemjöl)
2 dl rågmjöl
1 tsk kanel (kan uteslutas)
1 tsk kardemumma (kan uteslutas)
För pensling
2 msk sirap
1/2 msk vatten
Värm ugnen till 175 grader
skala och skär pumpan, ta bort frön och skär den i bitar, rosta den i ugnen och låt svalna. Mosa bitarna med en gaffel eller mixa dem till en puré.
Mät upp juice, sirap och salt i en skål eller assistent, lös upp jästen i vätskan.
Tillsätt puré och olja, blanda samman
Blanda ihop nötter och mjöl och knåda in allt i vätskan tills du får en jämn deg/smet, det är OK att den är kladdig.
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en bakform 12x25. Låt bakplåtspappret sticka upp på sidorna då är det lättare att få ut brödet sen. Låt jäsa under bakduk i 1-1 1/2 timma.
Stick ner med fingrarna så luftbubblorna trycks ut och låt jäsa under bakduk igen i ytterligare 40 min
Pensla med sirapsblandningen och strö pumpakärnorna över
Grädda i mitten av ugnen i 50 min.
Lyft ur brödet och låt svalna.
Brödet håller sig färskt i 3-4 dagar.