Pumpasemla

I dessa har jag använt mig av en pumpasort som heter Hokkaido, även kallad Uchiki Kuri som är en lite mindre pumpasort med orange skal.

Fruktköttet är mörkgult och har en söt, nötaktig smak och är en av de mest populära matpumporna. Det går såklart att använda sig av en annan pumpa men jag brukar hålla mig till någon sort som är hyfsat neutral i smaken.

Pumpan är jättefin att använda sig av såhär års och speciellt eftersom vi nu närmar oss halloween. Semlan tycker jag passar bra både till fika och till efterrätt på halloweenmiddagen.

Ingridienser semmelbullar 12 st

50 g jäst (jag använder alltid den för vanlig bröd)

4 dl mellanmjölk 1,5% fett (rumsvarm)

1 ägg (till degen)

2 dl finriven pumpa

1 1/2 dl socker

125 g smör rumsvarmt

11-12 dl vetemjöl special

1g saffran

1 tsk salt

Ingridienser fyllning

En skvätt ovispad grädde

250 g mandelmassa

3-4 dl vispgrädde

florsocker för dekor

1 ägg att pensla med

Gör såhär (semmelbulle)

Smula jästen i en bunke.
Häll mjölken över jästen, blanda så jästen löser sig.
Blanda i ägg, socker, finriven pumpa och smör. Om smöret inte går samman med mjölken så gör det ingenting, degen blandar sig fint när man lägger i mjölet i nästa steg.

Tillsätt mjöl lite i taget. Jag brukar gå i med hälften av mjölet och låta den delen av degen knådas lite innan jag till sist  tillsätter salt och resten av mjölet. (Tillsätt även detta mjölet lite taget)

Degen ska gå samman till en sammanhängande deg och inte kännas kladdig och smeta ut sig i degbunken. Använd gärna så lite mjöl som möjligt.

Knåda degen slät i 15 min

Låt jäsa under bakduk i 45-60 min

Ta upp degen på bakbordet. Jag brukar inte använda mig av mjöl när jag bakar ut degen men är den kladdig så baka ut bullarna med lite mjöl. Försök att använda så lite mjöl som möjligt för att få så saftiga bullar som möjligt.

Dela degen i 12 bitar och rulla till släta bullar eller fler/färre beroende på hur stora du vill ha dem

Bind bullarna med streksnöre så de får sin karaktäristiska pumpaform med knuten neråt. Ta lite extra långa snören så är det lättare att få bort dem efter bakning.

Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

Låt jäsa under bakduk 20-30 minute

Sätt ugnen på 250 grader

Vispa samman ett ägg och lite mjölk och pensla bullarna

Grädda i ugnen ca 6 minuter minuter. eller tills de fått en gyllene färg

Låt bullarna svalna på galler helt innan du tar bort snöret.

Skär av locket och ta bort lite bröd inuti för att få plats med mandelmassan och använd det i fyllningen.

Blanda alla ingridienser i fyllningen, fyll bullarna med den.

Lägg tillbaka locket på bullen och pudra florsocker över

Servera och njut <3

Innan jäsning

Efter jäsning, penslade med äggvisp

Efter gräddning