Tårta med smak av romerska bågar


För den som gillar apelsinchoklad så är denna tårtan verkligen supergod!

Jag har använt mig både av chokladen romerska bågar och apelsinzest för att få sådär lagom apelsinsmak.. Mängden zest kan man variera, det är inget som påverkar moussen i sig utan bara smaken. Jag lägger med mina smaker sen kan ni testa er fram till en balans ni gillar.

Denna tårtan är dessutom helt glutenfri eftersom botten är gjord av mandelmjöl. Vill man ha en traditionell browniebotten kan man också testa mitt andra recept som ni hittar här

Börja gärna med denna tårtan ett par dagar innan så har ni tid att frysa och slipper stressa samma dag som den serveras <3




Browniebotten (jag har använt en form på ca 20 cm)

85 g mörk choklad av bra kvalitet max 70%  min är 54,5% 

100 g smör

15 g neutral olja (1 msk)

200 g strösocker (drygt 1,5 dl)

60 g farinsocker (1,3 dl)

3 st ägg

1/4 tsk salt

25 g kakao (ca 4 msk)

60 g mandelmjöl (drygt 1 dl)

1/2 msk nescafe


Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt oljan. När det svalnat något tillsätter du den hackade chokladen och låter den smälta i smöret.

Vispa ihop äggen med farinsocker och vanligt socker lite snabbt, övervispa inte. Blanda kakao, mandelmjöl, nescafe och salt i en skål. Sikta ner de torra ingredienserna i äggvispet och blanda till en jämn smet.

Till sist, blanda ner smör- och chokladblandningen i smeten.

Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper i botten och helst på sidorna. Jag brukar sätta lite smör på kanterna och klistra fast halverade bakplåtspappret där i.

Grädda i ugnen i ca 20 - 25 minuter, stick i kakan, den ska vara kladdig men inte blöt. Den är klar när ytan känns lite fast men inte helt stum, den sätter sig när den fått svalna. Låt kakan svalna helt innan du tar loss den från formen och häller på det första lagret mousse.

Nougat och mjölkchokladmousse

Jag tog lite av denna moussen och gjöt kupoler i en silikonform för dekor. Jag använde denna formen 

1 gelatinblad

225 gram nougat, tärnad

150 gram mjölkchoklad (gärna en med kvalitet eftersom den sätter sig/stelnar bättre)

5,25 dl grädde

0,5 dl nescafe

Gör såhär

Hacka chokladen och dela nougaten i mindre bitar. Smält försiktigt över ett vattenbad.

Koka upp 1,5 dl av grädden. Smält gelatinet där i och häll den sedan över nougat och choklad. Rör om tills du har en glansig ganache.

Tillsätt nescafe efter smak, rör tills det går samman

 Vispa grädden lätt, när det börjar bli  spår i men fortfarande går ihop när du slutar att vispa så är den perfekt

Vänd ner lite i taget i ganachen tills du har en luftig och slät mousse. Men blanda och rör inte mer än du måste.

Man kan´skära av lite av kanterna på brownien så man får jämna kanter men också en helt mjuk och seg botten utan hårda kanter.

Sätt tårtplast tätt intill kanten. Jag pressar brownien utåt lite så inte moussen rinner emellan plasten och kakan.

När moussen satt sig något (du kan ha den i kyken i 5 min) så kan man hälla den över brownien.

Frys i tre timmar

Vit apelsinchokladmousse

3 gelatinblad

375 g vit choklad

1,5 dl apelsinjuice (färskpressad)

Zest från 1,5 apelsin

4,5 dl vispgrädde

1/2 dl finhackade romerska bågar

Gör såhär

. Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter.

Smält chokladen i en skål och riv över apelsinzesten.

Koka upp apelsinjuicen och smält gelatinet där i. Häll den över chokladen och rör om till en slät kräm/ganache, kör ett par sekunder med en stavmixer eller rör intensivt med en ballongvisp.

 Vispa grädden lätt, när det börjar bli  spår i men fortfarande går ihop när du slutar att vispa så är den perfekt.

Häll i lite av den vispade grädden i ganachen. 

Vänd sedan samman allt och vänd försiktigt tills allt är blandat. Blanda i lite finhackade romerska bågar om du vill

Häll moussen över den frusna chokladmoussen och ställ den i frysen, gärna över natt.

Spritsbar nougatfrosting till dekor

12,5 g rumsvarmt smör

37,5 g nougat

0,5 dl florsocker

25 g naturell philadelphiaost

Gör såhär

Vispa smör och nougat tills det är helt slätt och krämigt
Tillsätt florsocker och philadelphiaost, vispa tills helt blandat och du har en slät frosting

Lägg frostingen i en spritspåse och använd valfri tyll, jag har använt en öppen stjärntyll wilton 4B

Eftersom jag ville ha en mörk botten för dekoren har jag sprayat ytan med en velvetspray, (förvara inte sprayen i kylen, då stelnar den och går inte att använda innan den är rumstempererad igen.
Jag har också dekorerat med syltat apelsinskal och romerska bågar som hittas på ICA eller liknande.