Saffransknutar & Semlor

Detta receptet är favoriten hos mig när det kommer till lussedeg.

När det kommer till vetedeg generellt är mina bästa tips att knåda degen ordentligt så får man ordentligt med glutentrådar. Jobba med degen kall och använd inte varm degvätska, jag värmer aldrig vätskan till 30 grader.

Varma ingridienser gör bara degen lösare och man får då tillsätta mer mjöl vilket lätt leder till torra bullar. Har du tid och möjlighet så rumstemperera dina ingridienser.

Ingredienser 

50 g jäst

1ägg

500 g rumsvarm mjölk (5 dl)

1 g saffran

250 g mjukt, rumsvarmt smör

200 g strösocker (2 dl)

1 msk vaniljsocker

1 ägg till äggvisp

874g vetemjöl (ca14 dl) 

1 tsk salt

Gör såhär

Smula jästen till vetedegen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.

Ha sedan i saffran, smör i delad i bitar, vaniljsocker, strösocker, ägget
och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt sedan resten av mjölet tillsammans med saltet. 

Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för
hand, låt degen jäsa i rumstemperatur i 2 timmar och ställ in i kylen i ytterligare 1h. Vill man kan den stå i kylen längre, det är bra om degen är genomkall när man arbetar med den, då slipper man ta mer mjöl än man behöver och den är väldigt mycket lättare att arbeta med när den är mindre kladdig.

Dela degen i lika stora delar och forma till runda bullar eller om du vill forma dem på annat sätt.

Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum
mellan, låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 min beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på bullarna och degen ”studsar tillbaka”.

Pensla bullarna med vispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i 10-15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Det tar lite olika tid beroende på hur stora bullarna är. Jag tar hellre mina bullar ur ugnen lite tidigare än sent så de är sådär härligt kladdiga.

Dela och fyll med valfri fyllning eller ät dem bara som de är <3