Pistagekaka med saffranskräm

Denna kakan har jag hittat på Brinken bakar och är helt klart en julfavorit speciellt om tycker om saffran. Jag tycker brytningen med pistage är perfekt, så himla gott

Pistagemarängbotten

100 g pistagenötter

50 g mandel eller mandelmjöl

3 äggvitor

120 g florsocker (2 dl)

Saffranskräm

3 äggulor

1 g saffran

60 g florsocker (1 dl)

125 g vispgrädde (1,25 dl)

0,5 tsk salt

200 g vit choklad

100 g smör

Övrigt

3 dl vispgrädde

Granatäpplekärnor


Gör såhär

Pistagemarängbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och på kanterna.

2. Mixa pistagenötterna till ett nötmjöl och blanda med mandelmjölet (om du använder hela mandlar, mixa dem med pistagenötterna).

3. Vispa äggvitorna tills de börjar bli vita, tillsätt florsockret och vispa i 3-4 minuter till, tills du har en tjock maräng. Vänd försiktigt ner nötmjölet, rör inte för mycket, vi vill behålla fluffet. Bred ut smeten i formen. Grädda i ca 25-30 minuter tills du känner på mitten av kakan att den är genombakad. Låt botten bli helt kall. (Du kan göra den dagen före. Låt den svalna och stoppa sedan hela formen i en plastpåse)

Saffranskräm

1. Lägg äggulor, saffran, florsocker och grädde i en tjockbottnad kastrull och värm under omrörning på medelhög värme tills den tjocknar.

2. Smält ner chokladen och rör till sist ner smöret och saltet. Låt krämen sätta sig, det tar 2-3 timmar i kylen eller så låter du den stå på köksbänken över natten.

Montera tårtan

Lägg tårtbotten på ett fat. Bre ut saffranskrämen ovanpå hela. Vispa grädden, bred eller spritsa ut den på krämen och strö sedan över granatäppelkärnor och hackade pistagenötter ovanpå.

Servera gärna direkt efter att du lagt på grädden. Men du kan som sagt förbereda de olika delarna dagen före. Botten går även att frysa.