Detta är min absoluta favoritsemla. Vill man kan man ha lite mandellikör i för att få fram mandelsmaken lite extra.
Nybakt semla som inte riktigt hunnit svalna och som är tung av sin saftighet men ändå fluffig... så himla gott! <3
Semlan är ett klassiskt bakverk som är supergott och går också att variera i evighet. Jag har hittat mitt favoritrecept med saffran. Gott att baka under julen men också hela vägen in i semelsäsongen!
Tänk på att alltid rumstemperera ingridienserna, det blir alltid bäst resultat!
Ingredienser (saffranssemla):
50 g rumsvarm jäst
500 g rumsvarm mjölk (5 dl)
1 g saffran
250 g mjukt, rumsvarmt smör
200 g strösocker (2 dl)
1 msk vaniljsocker
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
1 tsk salt
200 g skållade pistagenötter
0,5 dl strösocker
0,5 dl florsocker
1-2 msk äggvita
Smula jästen till vetedegen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Ha sedan i saffran, smör i delad i bitar, vaniljsocker, strösocker, ägg
och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter
saltet och mer mjöl efter behov.
Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för
hand. Dela degen i lika stora delar och forma till runda bullar
Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum
mellan, låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på bullarna och degen ”studsar tillbaka”.
Pensla bullarna med äggvispet. Grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Det tar lite olika tid beroende på hur stora bullarna är.
Skär av ett tunnt lock och fyll på med mandelmassan, toppa med vispad grädde, mums!
Koka upp vatten i en kastrull och häll i de skalade nötterna och låt stormkoka någon minut. Häll sedan av vattnet och vänta en liten stund så nötterna inte är skållheta
Tryck sedan ut pistagenöten ur sitt tunna skal. Pistagenötterna blir nu lite fuktiga vilket gör det lätt att göra till en massa så skållningen har även en funktion.
Mal nötterna genom en mandelkvarn eller mixa dem i vanlig matmixer och lägg det lite fuktiga pistagemjölet i en skål. Blanda i socker och florsocker. Beroende på hur fuktiga nötterna är så är det olika hur mycket fukt som måste till för att kunna knådas ihop till en massa, till en ”limpa”. Ta lite äggvita i taget för att testa så den inte blir för lös eller för hård.
Sen är det bara att fylla semlan!