Jag använder mig alltid av riktig marsipan istället för fondant eller sockerpasta som lätt blir lite söt och smaklös enligt mig. Ni hittar den bl.a här . Marsipan kan vara lite svårare att arbeta med eftersom den inte är lika elastisk men är godare i smaken tycker jag.
För att inte få "veck" på tårtan gör jag ett täcke som är lite större än vad som behövs, skär bort överflödet med pizzaskärare.
Alla fyllningar gör jag dagen innan så de säkert hinner sätta sig <3
Använd inte allt för varma hallon för då skär sig lätt moussen. Börja också med en matsked puré eller två först för att sedan hälla i mer.
3 gelatinblad
1 vaniljstång
6 dl vispgrädde
4 msk strösocker
1 tsk citron zest
2 dl hallonpuré
Blötlägg gelatinpladen
Värm hallonpurén
rör i de blötlagda gelatinbladen
koka upp grädden tillsammans med vaniljstången
Blanda grädden med purén och ha till sist i citronzesten.
Låt stå i kylen i ett par timmar helst över natt
När pannacottan stelnat, vispa upp den lätt och använd den som fyllning i tårtan. Jag brukar spritsa ut alla lager för att få ut den på ett jämt och bra sätt.
5 gelatinblad
6–7 passionsfrukter
2 dl färdigblandad passionsfruktsjuice
1 dl strösocker
4 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 min.
Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet och vätskan i en sil.
Pressa med en sked och spar vätskan i en skål.
Lägg fruktköttet i en annan skål.Häll juicen från frukterna och den färdigblandade passionsfruktsjuicen i en kastrull tillsammans med sockret. Låt det sjuda på svag värme i ca 1 minut. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i blandningen. Blanda ordentligt, låt svalna
Vispa grädden fluffig, här är det viktigt att inte vispa den för hårt, det ska bli spår i grädden men den ska gå ihop igen när du slutar vispa.
Häll i juiceblandningen och rör om försiktigt, ställ den i kylen tills den satt sig, gärna över natt
50 gram valnötter
0,75 dl strösocker
1 msk vatten
1 krm flingsalt
Rosta valnötterna någon minut i stekpanna. Lägg över på en skärbräda och låt svalna något. Hacka dem grovt.
Förbered ett bakplåtspapper på en plåt.
Mät upp socker och vatten i en tjockbottnad panna, gjutjärnspanna eller kastrull.
Smält sockret och rör. När det börjar får färg så tar du av det från spisen.Vänd hastigt runt valnötterna och sprid ut på bakplåtspappret. Strö över flingsalt. Låt svalna helt.
Bryt isär dem och lägg dem i ett av lagren för lite crunch.