Tiramisutårta

Detta är en jättegod crossover mellan klassisk teramisudessert på italienskt vis och vanlig tårta. Denna innehåller en kaffe/mandellikör syrup och lite av en sockerkaksbotten som gör att den blir supersaftig. Tillsammans med mascarponefyllningen blir den hur god som helst, testa! Går såklart även att göra i vanlig rund form

<3 


Botten

Detta räcker till två bottnar i en fyrkantig form på 23x23, ska man göra en rund vanlig räcker nedan mängder till en rund med tre bottnar. Gör du fyra som som mig så ta dubbel sats.

3 ägg

100 g socker (drygt 1 dl)

2 tsk vaniljsocker

55 g mjöl (1 dl)

1 matsked maizena

30 g smält smör (ca 2 msk)


Marscarponekräm

2 äggulor

50 g socker (drygt 0,5 dl)

250 gram marscarpone

1,5 dl grädde


Kaffesyrup

(enkel sats av denna oavsett)

1,5 dl hett vatten

2 msk nescafe espresso (smaka av, alla gillar olika)

3 msk amaretto (smaka av, alla gillar olika)

2 tsk florsocker  (smaka av, alla gillar olika)


Cream cheesegrädde (topping)

200 g cream cheese

60 g florsocker (1 dl)

2,5 dl iskall vispgrädde


Gör såhär (Botten)

 Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

Smöra din form, jag använder mig av en på 23x23 cm, vill du göra en rund så behöver du inte göra lika mycket smet, ta bort 1/3 isåfall

3Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt krämigt och fluffigt, ca 10 minuter med maskin.

Smält smöret.

Blanda mjöl och maizena så att det blir riktigt blandat.

Vänd ner mjölet i äggblandingen, och vänd ner försiktigt så att luftigheten finns kvar.

Vänd ner smöret på samma sätt.

Fördela 1/4 av smeten i formen och grädda i ca 12-14 minuter tills de är genombakade.


Gör såhär (kaffesyrup)

Blanda samman alla ingredienser i en liten skål.


Gör såhär (mascarponekräm)

Vispa äggulor och socker över ett vattenbad tills sockerkristallerna smält och smeten är vit och fluffig.

Ta från värmen och rör ner marscarponen i äggen.

Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den i marscapone och ägg.


Cream cheesegrädde (topping)

Mät upp grädden. Gräden måste var riktigt kall

Vispa cream cheese och florsocker krämigt.

Tillsätt lite i taget och grädden och vispa tills du


Montera tårtan

Lägg en tårtbotten på ett fat.

Pensla kaffesyrupen över botten, se till att det blir lagom så det inte löser upp botten men ändå ger en del smak

Bred eller spritsa marscaponekräm på botten

Upprepa tills du lagt på och penslat alla bottnar.

Låt tårtan stå i kylen i ca 30 minuter för att sätta sig lite.

Bred cream cheesegrädden runt och och över tårtan. Spritsa det som blir över på tårtan. Pudra med kakao.

Denna tårtan kan du med fördel ta fram 30 min innan servering men låt den inte bli varm, den ska serveras sval tycker jag <3