Jag är både traditionell och otraditionell när det kommer till semlor... jag smygstartar (helst) inte säsongen men tycker också en semla kan innehålla lite alla möjliga smaker som man gillar. Min favorit är saffranssemlan men en vanlig kardemummasemla är ju också så otroligt gott!
Semlan ska vara fluffig men också tung av sin saftighet. Jag kalljäser gärna degen om jag har tid men man kan såklart jobba med en vanlig jäsning också om man vill servera dem samma dag <3
1 msk kardemumma (gärna mortlade kärnor)
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g rumstempererat
1 ekologiskt ägg
10 dl vetemjöl special
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel
Smula ner jästen i en bunke och lös den med den kalla mjölken, kardemumman, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg, knåda 15 min med assistent.
Jäs degen över natt i en bunke under plast. Jäser du inte över natt kan du ändå efter traditionell bakning lägga degen i kylen en stund för att få en smidigare deg att arbeta med och på så sätt undik att använda extra mjöl vid utbakning.
Kalljäser du inte kan du jäsa under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Dela degen i 16 bitar eller färre om du vill ha större semlor och forma dem till runda bullar.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper
Sätt ugnen på 200 grader.
Jäs under bakduk i 30-45 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 min eller tills de blivit gyllenbruna
Låt bullarna svalna och fyll med mandelmassa och toppa med grädde.
100 g mandlar (1,5 dl)
100 g florsocker (1,5 dl)
1 äggvita
2 tsk nymortlad kardemumma
ovispad grädde att späda med till rätt konsistens
Skålla mandeln och ta bort skalet
Lägg mandel och florsocker i en matberedare och mixa till ett grovt mjöl.
Blanda med äggvitan till en smet. Häll i kardemumman. Späd med ovispad grädde tills du får en trögflytande massa.
Använder man sig av färdig mandelmassa kan man blanda i det urgröpta brödet tillsammans med ovispad grädde tills man hittar önskar konsistens.
Fyll semlan och servera <3